
3. Ahlak
Ä°slamiyette iman ve ibadetlerle birlikte ahlakın da çok önemli bir yeri vardır. Ä°slam’ın temel amacı insanların inançlı, kulluk bilincine sahip, güzel ahlaklı bireyler olmasıdır. Bu sebepledir ki Kur’an-ı Kerim, insanlara iman ve ibadet etmenin yanı sıra güzel ahlaklı olmayı da emreder. Yüce kitabımız, model olarak bizlere, “Muhakkak ki sen yüce bir ahlak üzeresin.” buyurarak övdüÄŸü Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed’i (s.a.v.) gösterir.
​
Kur’an-ı Kerim, insanı Allah’ın (c.c.) yarattığı üstün ve ÅŸerefli bir varlık olarak görür. Ondan, insanın üstünlüÄŸüne yakışan güzel ve faydalı davranışlarda bulunmasını ister. Ä°nsan onuruna yakışmayan söz ve davranışlardan da insanları sakındırır. Nitekim yüce kitabımızda, insanları ahlaklı olmaya yönlendiren birçok öÄŸüt yer almaktadır. Yüce dinimizin öngördüÄŸü ahlaklı insan tipi, Kur’an’ın ortaya koyduÄŸu bu ilke ve öÄŸütlere uygun davranışlar sergileyen kiÅŸidir. Ä°slam ahlakının temeli de Kur’an’a dayanır. Nitekim Hz. AiÅŸe (r.a.), kendisine Resulullah’ın (s.a.v.) ahlakı sorulduÄŸunda “Siz hiç Kur’an okumuyor musunuz? Onun ahlakı Kur’an’dı.” diye cevap vermiÅŸtir.
​
Kur’an-ı Kerim, anne ve babaya saygılı olmayı ve iyilik etmeyi, komÅŸularla güzel geçinmeyi, akraba hakkını gözetmeyi, toplumun zayıf kesimlerine iyi davranmayı, muhtaçlara destek olmayı emreder. ÖrneÄŸin bir ayette ÅŸöyle buyrulur: “Allah’a ibadet edin ve ona hiçbir ÅŸeyi ortak koÅŸmayın. Ana-babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komÅŸuya, uzak komÅŸuya, yakın arkadaÅŸa, yolcuya, ellerinizin altında bulunanlara (köle, cariye, hizmetçi ve benzerlerine) iyi davranın; Allah kendini beÄŸenen ve daima böbürlenip duran kimseyi sevmez."
​
DoÄŸru söylemek, dürüst ve güvenilir olmak, emanetleri korumak gibi güzel davranışlar da Kur’an’ın emrettiÄŸi ahlaki davranışlardandır. ÖrneÄŸin Ahzâb suresinde, “Ey iman edenler! Allah’tan korkun ve doÄŸru söz söyleyin.” buyrularak doÄŸru sözlü olmamız istenir. Ä°srâ suresinde de “…VerdiÄŸiniz sözü de yerine getirin. Çünkü verilen söz, sorumluluÄŸu gerektirir.” buyrularak güvenilir bir insan olmamız gerektiÄŸi hatırlatılır. “Kullarıma söyle: (Ä°nsanlara karşı) en güzel sözü söylesinler. Çünkü ÅŸeytan aralarını bozar. Çünkü ÅŸeytan insanın apaçık bir düÅŸmanıdır.” ayetiyle de insanlarla konuÅŸurken güzel sözlü olmamız istenir. K ur’an-ı Kerim’de inanç, ibadet ve ahlak yanında muamelatla ilgili ayetler de bulunur.
​
Kur’an-ı Kerim’de, “O takva sahipleri ki bollukta da darlıkta da Allah için harcarlar; öfkelerini yutarlar ve insanları affederler. Allah da güzel davranışta bulunanları sever.” buyrularak insanlar bağışlayıcı, cömert ve paylaşımcı olmaya yönlendirilir. “Ey iman edenler! Allah için hakkı ayakta tutan, adaletle ÅŸahitlik eden kimseler olun. Bir topluluÄŸa duyduÄŸunuz kin, sizi adil davranmamaya itmesin. Adaletli olun; bu, Allah korkusuna daha çok yakışan (bir davranış) tır. Allah’a isyandan sakının. Allah yaptıklarınızı hakkıyla bilmektedir.” buyrularak da adaletli olmak, nefsin kötülüklerine kapılıp insanlara zulmetmemek gerektiÄŸi belirtilir.
Güzel ahlakın toplumda yaygınlaÅŸmasını amaçlayan Kur’an-ı Kerim, bireye ve topluma zarar veren, ahlaklı bir insana yakışmayan yalan, dedikodu, iftira, emanete ihanet gibi bütün kötülükleri de yasaklar. ÖrneÄŸin bir ayette, “…Yalan sözden sakının.” buyrulur. BaÅŸka bir ayette de insanların arkasından konuÅŸmak ve onlarla alay etmek ÅŸöyle yasaklanır: “Arkadan çekiÅŸtirmeyi, yüze karşı eÄŸlenmeyi âdet edinen herkesin vay hâline!”
Kur’an-ı Kerim’de inanç, ibadet ve ahlak dışında muamelat hükümleri de bulunmaktadır. Yani alışveriÅŸ, miras, ticari hayat, evlilik, boÅŸanma; iftira, cana kıyma, hırsızlık vb. suçlara verilecek cezalarla ilgili ayetler de yer almaktadır.